Kraamzorg thuis tijdens de corona crisis – Wat is wijsheid
15432
post-template-default,single,single-post,postid-15432,single-format-standard,bridge-core-2.2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Kraamzorg thuis tijdens de corona crisis – Wat is wijsheid

Kraamzorg thuis tijdens de corona crisis – Wat is wijsheid

Je pasgeboren baby wil je dicht bij je hebben, vasthouden, koesteren, voeden en troosten. En je wilt je kindje aan iedereen laten zien die belangrijk voor je is. Ouders, grootouders, broers, zussen, neven en nichten, vrienden. Iedereen die liefde kan geven aan jouw kind.

En dan krijg je je kindje tijdens de Corona-crisis en mag er – in ieder geval overdag – slechts 1 volwassen persoon op kraambezoek komen, dit moet gedurende de kraamweek dezelfde persoon zijn. Dat wordt niet alleen aangeraden door zorgprofessionals, ouders willen zelf ook niet het risico lopen dat het virus hun huis binnenkomt. 

Wat is dan wijsheid en wat past bij jou en je gezin?

In alle cijfers over besmettingen valt op dat er relatief weinig zwangere vrouwen besmet zijn met Corona en ook net bevallen vrouwen blijken maar weinig besmet te zijn. Waarschijnlijk heeft iedere (aanstaande) moeder haar instinct gevolgd en zich meer afgezonderd van de wereld om zich heen om zichzelf en haar kind te beschermen. Ook raakt een ongeboren baby niet besmet via de navelstreng. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen tot 12 jaar weliswaar besmet kunnen raken, maar niet of nauwelijks ziek worden.

En toch wil geen enkele ouder dat een pasgeboren kindje in aanraking komt met het virus, of een moeder die net bevallen is daardoor een lagere weerstand heeft. En daarom is het goed om met elkaar te kijken wat goed voelt voor jou en de kraamverzorgende. De algemene regel is nu dat er overdag 1 volwassen persoon op kraambezoek mag komen. Dat is beter voor het gezin, de pasgeboren baby en de net bevallen moeder. Ook is het dan voor de kraamverzorgende mogelijk om de 1,5 meter regel te handhaven.

Als de kraamverzorgende weg is, kun je wel kraambezoek ontvangen. Maar ook dan: volg je hart en gebruik je verstand. Haal dus geen hordes mensen binnen, maar beperk het bezoek tot maximaal 3 personen. Dit zijn ook de regels die de overheid heeft opgelegd.

Vraag bij iedereen die op bezoek wil komen eerst of zij klachten hebben. Hebben ze die, dan komen ze niet op bezoek. Zijn er geen klachten en weet je dat deze personen secuur omgaan met de hygiëneregels, dan kun je overwegen om bezoek beperkt te ontvangen.

Veel ouders kiezen ervoor om met hun familie en vrienden te videobellen via skype, facetime of een andere app. En raamvisite is met dit mooie weer natuurlijk een gaaf alternatief.